Hoe stuc ik mijn plafond?

blogheader

Tips van een stukadoor: hoe stuc ik mijn plafond?

Een goed gestuct plafond maakt elke kamer mooier en netter. Het plafond is namelijk een prominent onderdeel van het interieur, waar je snel iedere oneffenheid ziet. Een plafond stuccen is niet makkelijk, maar met een goed stappenplan kom je een heel eind.

Voorbereiding stuccen

Een goede voorbereiding op het stuccen is het halve werk. Bescherm daarom de vloer met dik plastic folie en plak die af met duct-tape. Schakel de stroom uit en verwijder de lampen. Reinig je plafond met een sopje van lauw water en ontvetter. Koop bijvoorbeeld een nicotine- en roetverwijderaar in de supermarkt. Dit heeft dezelfde functie als een ontvetter. Wacht tot het oppervlakte droog is voordat je begint met de voorstrijk.

Voorstrijk

Om onregelmatigheden zoals kleurverschil in de verf te voorkomen, behandel je het plafond voor het stuccen eerst met voorstrijk. Ook voorkom je hierdoor dat verfstukken afbladderen, omdat de voorstrijk meer grip creëert. Voorstrijk breng je met een roller aan, voordat je gaat stuccen. Zodra het plafond niet meer plakt, breng je het gips aan.

Gips maken voor stuccen

Nu is het tijd om gips te maken voor het stuccen. Strooi het droge gips rustig in een smalle hoge kuip met water en wacht vijf minuten zodat het gips het water goed opneemt. De verhouding tussen gips en water staat aangegeven op de verpakking. Mix dit mengsel met een spiraalgarde met minimaal 500 watt. De spiraal moet minimaal 10 centimeter zijn. Op deze manier krijg je klontvrij gips voor het stuccen. Omdat het mengsel door de snel bewegende garde omhoog komt, is een smalle hoge kuip het handigst om te voorkomen dat je knoeit.

Stuccen

Zodra het gips smeuïg is, breng je dit aan met een gipstroffel en een pleisterspaan. De pleisterspaan houd je zo vast: je steekt je hand uit alsof je iemand de hand schud. Het handvat van de spaan leg je tussen je duim en wijsvinger. Met de gipstroffel breng je het gips op de spaan aan. Strijk het gips altijd glad door de pleisterspaan van je af te duwen. Verdeel het gips gelijkmatig over het plafond met een dikte van minimaal vier millimeter. Beweeg de pleisterspaan niet heen en weer. Doe je dit wel? Dan gaat het gips kapot. Is je plafond groter dan vijf vierkante meter? Plan voor elke vijf vierkante meter dan een tijd van twintig minuten in om te stuccen. Na dit tijdsbestek is het gips namelijk al uitgehard.

Vlak oppervlak stuccen

Zodra het gehele plafond voorzien is van gips, vlak je het oppervlak direct uit met een rei. Vul oneffenheden aan met extra gips en de spaan. De rei houd je tussen duim en wijsvinger vast. Duw ook de rei van je af. Haal niet te veel gips van het plafond af, door de rei vlak tegen het plafond te duwen. Laat je stucwerk nu ongeveer 30 tot 40 minuten opstijven. Het gips is voldoende stijf zodra je met je vingertoppen geen beweging in het materiaal krijgt. Het plafond vlak je uiteindelijk uit met een spackmes. Hierna wacht je ongeveer 20 minuten voordat je volgende stappen zet.

Glad oppervlak stuccen

Pak het schuurbord en doop dit in een emmer met water. Schuur dit bord met draaiende bewegingen over het plafond en wacht totdat het plafond opgedroogd is. Herhaal dit proces totdat het plafond zo glad is als je wilt. Nu ben je klaar met stuccen.

Hulp van een expert

Zelf een plafond stuccen is niet gemakkelijk. Stucwerk droogt snel en vraagt daarom om een hoog werktempo. Daarnaast is het plafond niet een oppervlak waar je goed bij kunt. Een plafond stuccen kun je zelf doen. Ben je hier onzeker over? Schakel dan een stukadoor in die jou voorziet van een mooi gestuct plafond. Vul het contactformulier op de website in en ontvang verschillende offertes van stukadoors bij jou in de buurt.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Hilversum, Weesp, Etten-Leur, Dedemsvaart en Klazienaveen.