Hoe herken ik asbest?

blogheader

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest?

Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten.

Wat is asbest?

Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten hebben een vezelstructuur en zijn meestal gebonden met een bindmiddel zoals lijm, gips of beton. In één product, bijvoorbeeld een golfplaat, zitten meestal meerdere mineralen verwerkt. Er zijn een aantal verschillende soorten asbest. Het herkennen van de soort is met het blote oog alleen mogelijk voordat het verwerkt is. De kleur van ruwe asbest geeft dan aan welke soort vezels zijn gebruikt. Verreweg de meest gebruikte soort is chrysotiel. Dit is voor verwerking te herkennen aan de witte of lichtgrijze kleur.

Waarom is het van belang om asbest te herkennen?

Tot 1994 is asbest veel gebruikt bij de bouw van woningen en gebouwen voor allerhande toepassingen. Het was een populair bouwproduct omdat het kan goed tegen hitte en slijtage, is sterk en was bovendien relatief goedkoop. Toen bekend werd dat asbestvezels bij inademing zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, is besloten om te stoppen met het gebruik van asbest in de bouw. Eenmaal verwerkt is niet gevaarlijk meer, maar begin je het te breken of erin te zagen, dan komen de microscopisch kleine vezels vrij in de lucht. Inmiddels is er een wet die voorschrijft dat alle asbestdaken voor 2024 moeten zijn verwijderd. De huiseigenaar is hiervoor zelf verantwoordelijk.

Tips voor het herkennen

Is je huis of aanbouw gebouwd voor 1994, dan is de kans groot dat er asbest verwerkt is in je woning. Asbest herkennen doe je zelf niet met honderd procent zekerheid. Wel kun je zelf inventariseren en herkennen waar mogelijk asbesthoudend materiaal is verwerkt. De verwerking kan op twee manieren: hechtgebonden (hard materiaal) en losgebonden (zacht materiaal). De meest gebruikte toepassingen zijn:

Hechtgebonden

  • Asbestcementplaten, gebruikt in gevels en flatgalerijen;
  • Golfplaten, gebruikt in daken van schuren en garages.

Losgebonden

  • Asbestkarton en -board, gebruikt voor aftimmering van wanden;
  • Vloerbedekking, gebruikt als ondervloer;
  • Isolatiemateriaal, om cv-ketels en leidingen in kruipruimtes.

Meer informatie vind je op de website van Rijkswaterstaat.

Een rapport laten maken

Onthoud dat het herkennen van het exacte type asbest alleen mogelijk is met een laboratoriumtest. Een specialist neemt hierbij een monster en onderzoekt dit onder een microscoop. Zo wordt het precieze type vezel bepaald. Heb je het vermoeden dat er asbest aanwezig is in je woning? Of heb je moeite met mogelijke gevaren te herkennen? Schakel dan een specialist in.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Schagen, Drunen, Vianen, Reuver en Huizen.