Hoe bestraat ik mijn oprit?

blogheader

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit?

Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen aan de bestrating van de oprit zichtbaar. Onze bestrater legt je uit, door middel van een stappenplan, hoe een bestrating in zijn werk gaat. Hierdoor kom je niet voor verassingen te staan en bezit je straks weer een stevige en strakke oprit.

Tips voordat je begint met de bestrating

Voordat je begint met de bestrating is het handig om alle klinkers in één keer te kopen. Dit doe je om kleurverschil te voorkomen. Je wilt tenslotte dat jouw oprit er strak uit komt te zien. Als je besluit om meerdere kleuren te gebruiken, raden wij je aan om de klinkers gemengd te bestraten. Op deze manier zijn de kleuren goed verdeeld. Maak nooit de oprit schoon met een hogedrukspuit. Je voorkomt daarmee dat er alg ontstaat op de klinkers.

Stap 1: Bereid de bestrating voor

Gebruik voor bestrating van de oprit klinkers die een dikte bevatten van 7 cm. Je voorkomt hiermee dat de oprit verzakt wanneer er voertuigen geparkeerd staan. Mocht je in het bezit zijn van een zwaar voertuig zoals een busje, dan is het raadzaam om een dikker formaat klinkers te kopen. Twijfel je over hoeveel klinkers je oprit nodig heeft? Meet dan eerst het terrein op. Houd hierbij wel rekening met snijverlies.

Stap 2: Graaf de oprit af

Voor het afgraven van de oprit heb je 20 cm nodig. De voorkeur gaat echter uit naar 25 cm. De oprit loopt dan lichtelijk af waardoor er geen water op blijft liggen. Zo voorkom je eventuele plasvorming.

Stap 3: Plaats de kantopsluitingen en betonbanden

Plaats betonbanden langs de rand van het straatoppervlak. Als je niet weet wat de juiste afstand is, kun je de eerste rij met klinkers bestraten. Daarna is het tijd om de betonbanden te plaatsen met mager cement. Het is mogelijk dat de betonbanden verschuiven tijdens de bestrating; gebruik daarom een verhouding van één deel cement op vijf tot zeven delen zand.

Stap 4: Bepaal de hoogte van de ondergrond

Zorg ervoor dat je de klinkers altijd een stuk hoger legt dan het oppervlak waar ze tegenaan komen. Immers, ga je de klinkers nog natrillen, dan zorgt dat ervoor dat ze 1 cm zakken.

Stap 5: Stabiliseer de oprit

Natuurlijk wil je dat de oprit er vlak en strak uitziet. Daarom ga je de ondergrond stabiliseren. Dit doe je met een stabilisémengsel. Als je het mengen van het cement met de zandlaag wilt voorkomen, strooi dan achteraf het cement over de zandlaag. Je kunt daarna met een hark een paar centimeter door het cement heen harken. Denk erom dat er geen water of zand in het cement komt. Wanneer dit gebeurt wordt het zandbed hard voordat je aan de bestrating begint. Houd er rekening mee dat de zandlaag bij het aftrillen nog wel tot 15% kan wegzakken.

Stap 6: Bestraat de oprit

Nu is het tijd voor de bestrating van de oprit. Begin met bestraten bij de plek waar je de klinkers hebt staan. Je voorkomt hiermee dat je de net gestabiliseerde zandlaag beschadigt. Laat tussen de klinkers een ruimte vrij van 1 mm. Deze wordt namelijk later opgevuld met inveegzand. Vervolgens tril je de klinkers af met een trilapparaat.

Stap 7: Werk de bestrating af

Deze stap is puur voor de afwerking van de oprit en vergt enige tijd. Na het trillen breng je opnieuw inveegzand aan op de bestrating. Herhaal het invegen tot dat er geen kieren meer zichtbaar zijn tussen de klinkers.

Hulp van een expert

Laat jij de bestrating liever over aan een vakman? Vraag een vrijblijvende offerte aan. Wij beschikken in heel Nederland over bestraters die jou graag helpen.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Losser, Duiven, Someren, Heerde en Middelharnis.