Hoe behang ik een muur?

blogheader

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur?

Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan.

Wat is behangen?

Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op een muur om de muur mooi af te werken. Behang kun je in diverse soorten en printen krijgen. Je kunt je kamer voorzien van kleuren, patronen of juist een beschadiging afdekken. De twee meest gebruikte soorten behang zijn het relatief nieuwe vliesbehang en het traditionele papierbehang.
Belangrijk: in deze blog gaan we ervan uit dat je al goed bent voorbereid. De wanden zijn gestript, je interieur is afgedekt, de benodigde materialen zijn in huis gehaald en liggen klaar.

Hoe behang ik mijn muur: het 8-stappenplan

  • Stap 1: Controleer productienummers

Controleer alle productienummers om er zeker van te zijn dat deze overeenkomen. Eenmaal bezig is het erg vervelend om te constateren dat je behang uit verschillende partijen bestaat. Kleuren of patronen kunnen bijvoorbeeld afwijken.

  • Tip bij behang met patronen

Leg het behang, alle stroken op volgorde van overeenkomende patronen en nummer ze met potlood. Zo krijg je een mooi aaneensluitend patroon over de hele lengte van je muur. Bij het beplakken pak je vervolgens de stroken op volgorde. Potlood vlekt niet wanneer het in aanraking komt met lijm en is eventueel weg te gummen.

  • Stap 2: Snijd stroken op maat

Snijd de stroken iets langer af dan je muur hoog is. Hanteer ongeveer vijf centimeter speling aan elke zijde. Nadat je de strook hebt aangebracht op de muur, kun je het behang perfect op maat snijden.

  • Stap 3: Start aan de raamzijde

Begin bij het raam en werk de kamer in. Zo valt het licht van buiten tegen en in de behangnaad voor een minimale schaduwrand.

  • Stap 4: Gebruik een schietlijn

Verzeker jezelf ervan dat de eerste behangbaan recht hangt, door gebruik te maken van een schietlijn. Hang de draad in de hoek waar je begint en markeer de lijn. Plak de eerste behangstrook strak tegen deze lijn. Vanaf daar plak je namelijk de overige banen ook aansluitend recht. Het resultaat is een gegarandeerd strak behangen muur!

  • Stap 5: Maak behanglijm aan

Maak de lijm ruim van tevoren aan en mix de lijmpoeder rustig met water, zo voorkom je klonten. Het is ook mogelijk om kant-en-klare lijm te kopen. Let op welke lijm het meest geschikt is voor je behang en muur.

  • Lijm op de muur of op het behang?

Bij papierbehang smeer je de lijm op het behang zelf. Begin met één helft van de strook. Vouw dit deel met de gelijmde delen op elkaar wanneer je klaar bent. Dit zorgt ervoor dat de lijm niet uitdroogt en dat je gemakkelijker de andere helft kunt insmeren. Wanneer je klaar bent met de tweede helft, vouw je ook die dubbel en laat je de lijm inwerken. Het inwerken duurt ongeveer tien minuten. Raadpleeg voor de exacte periode de verpakking van je lijm. Bij vliesbehang smeer je juist de muur in met lijm. Overtollig lijm is eenvoudig weg te vegen met een vochtige doek.

  • Stap 6: Start met behangen

Vouw helft één van het papierbehang weer uit en plak deze boven tegen de muur. Als deze baan perfect recht hangt, open je de onderste helft en plak je deze tegen de muur. Vanaf hier herhaal je het proces op volgorde van je eerder genoteerde nummers.

  • Stap 7: Druk het behang aan

Druk behang aan door het voorzichtig tegen de muur te strijken met een schone, droge borstel. Strijk van boven naar beneden. Opgepast, nat papier scheurt gemakkelijk, dus wees voorzichtig. Eventuele blaasjes verdwijnen vanzelf. Ben je er niet zeker van? Prik dan een blaasje door met een naald.

  • Stap 8: Snijd de eindjes af

Snijd de eindjes – de ongeveer vijf centimeter aan elke zijde – af langs een liniaal met een stanleymes.

Hulp van een specialist

Het behangen van je muur is een specialistische klus en het helpt daarom wanneer je enige ervaring hebt. Heb je een extra paar handen nodig of beschik je niet over een grote behangtafel? Schakel dan de hulp in van een professionele behanger. Via het contactformulier ontvang je vrijblijvend offertes van de beste behangers bij jou in de regio.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Drachten, Meppel, Reuver, Maastricht en Hoek van Holland.