Hoe maak ik zelf een terrasoverkapping?

blogheader

Tips van een timmerman: hoe maak ik zelf een terrasoverkapping?

Een terrasoverkapping is een prachtige toevoeging aan je tuin of veranda. Je terras is op die manier beschermd tegen bladeren, regen en sneeuw. In de zomer kun je bovendien koel in de schaduw vertoeven. Je kunt een terrasoverkapping laten plaatsen, maar voor de gemiddelde klusser is dit karwei ook zelf te doen. Wil je zelf aan de slag? Hieronder leggen we het proces voor je uit.

Bepaal je wensen

De keuze is reuze wanneer je een terrasoverkapping zoekt. Bepaal daarom eerst je wensen. Wil je een vrijstaande overkapping voor een ruimtelijk gevoel, of ga je voor de populaire gevelgevestigde terrasoverkapping? Wil je een plat dak of een schuin dak? Waar plaats je de regenwaterafvoer? En tot slot, welk materiaal gebruik je? Kies je voor een houten framewerk, dan is Douglas hout een veel gekozen optie. Voor het dak zijn diverse mogelijkheden, zoals golfplaten, dakpannen, dakleer of lichtdoorlatende platen van polycarbonaat. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Zo hebben dakpannen een robuuste en luxe uitstraling, maar zijn ze ook duurder dan bijvoorbeeld golfplaten.

Bepaal de afmetingen van je terrasoverkapping

Een terrasoverkapping plaatsen is een precieze klus. Beslis waar je de terrasoverkapping wilt plaatsen. De afmetingen bepalen ook hoeveel materiaal je nodig hebt. Zet de overkapping uit met touw en markeer ankerpunten. Houd bij het bepalen van de hoogte van de gevelbalk rekening met openslaande deuren. Er moet voldoende ruimte zitten tussen de bovenkant van je openslaande deur en de dakliggers van overkapping. De minimale hoogte is 2,2 meter. Kies je voor een schuin dak? Hanteer dan een verval van twaalf centimeter per dieptemeter van je terrasoverkapping. Dit betekent dat je een hoek van zeven graden creëert, waardoor het regenwater optimaal afloopt in de dakgoot. Een rekenvoorbeeld: als je overkapping vier meter diep wordt, dan is het ideale hoogteverschil 48 centimeter (4x12cm) en plaats je de gevelbalk 48 centimeter hoger.

De terrasoverkapping opbouwen

Stap een: bevestig de gevelbalk. De gevelbalk is een dragende balk en dient waterpas te liggen. Tip: als visueel hulpmiddel kun je gebruik maken van de voeglijnen. De gevelbalk bevestig je met slagpluggen (ook wel nagelpluggen of hamerpluggen genoemd). Boor hiervoor een gat in de muur.
Stap twee: plaats de verticale draagbalken. De verticale draagbalken kun je op verschillende manieren verankeren. Dit is afhankelijk van je ondergrond. Plaats je deze balken op een houten verandavloer of tegelvloer? Gebruik dan aluminium paalhouders. Het voordeel hiervan is dat je je terrasvloer niet openbreekt. Wil je een meer robuust fundament voor je terrasoverkapping, gebruik dan betonpoeren. Doorgaans plaats je voor een terrasoverkapping drie of vier verticale dragers, waarbij de buitenste twee de hoeken vormen. Tot slot plaats je een balk op de verticale draagbalken die gelijk is aan de gevelbalk in lengte en gewicht.
Bij het monteren van de dakliggers komt de terrasoverkapping echt tot leven. Dit is stap drie. De dakliggers bevestig je met aluminium profielen of met schoren. Het voordeel van het inzetten van schoren is dat de constructie meer stevigheid heeft. Plaats om de meter een dakligger. Tip: gebruik altijd roestvast bevestigingsmateriaal (zoals schroeven en profielen) omdat je terrasoverkapping dan een langere levensduur geniet!
Stap vier. Heb je voor metalen platen of golfplaten gekozen, laat de platen dan met één of twee golven overlappen. Dit komt zowel de stevigheid als waterdichtheid ten goede. Zorg vervolgens voor een goede afdekking bij de gevelaansluiting. Een lekkende terrasoverkapping is namelijk erg vervelend! Kit daarom de naden dicht. Ook voor polycarbonaatplaten kun je de naden afkitten. Hierbij is het tevens mogelijk om een tochtstrip te gebruiken, omdat de platen recht zijn. Nu heb je je terrasoverkapping gerealiseerd.

Een extra paar handig nodig?

Beschik je niet over het juiste gereedschap? Heb je nog vragen over het plaatsen van een terrasoverkapping? Schakel dan de hulp in van onze specialisten. Via het contactformulier op de website ontvang je verschillende offertes van vakmannen in jouw eigen regio.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Biddinghuizen, Burgum, Breda, Staphorst en Culemborg.