Hoe bekleed ik mijn trap met tapijt?

blogheader

Tips van een trapspecialist: hoe bekleed ik mijn trap met tapijt?

De trap die je een paar jaar geleden mooi hebt opgeknapt, ziet er misschien niet meer zo uit als toen hij net klaar was. Ben je toe aan een nieuwe uitstraling? Of ben je net verhuisd? Dan kan je zelf je trap bekleden met tapijt.

Tapijt

Of je nou een open, dichte, rechte of ronde trap hebt, elke trap kan worden bekleed met tapijt. Maar niet elk tapijt is ervoor gemaakt om trappen te bekleden. Je moet dus eerst uitzoeken welk tapijt je op je trap wilt leggen. Zorg dat je een tapijt koopt met een grote slijtvastheid, dat goed bestand is tegen intensief gebruik. Denk hierbij vooral aan een tapijt van polypropeen, polyamide of polyester. Een geschikt tapijt staat aangegeven met een symbool waar een trap op staat afgebeeld met een bureau en stoel voor werksituaties, en een lounge stoel voor woonsituaties. Vraag hier in de winkel naar.
Om uit te rekenen hoeveel tapijt je nodig hebt voor deze klus, moet je de volgende afmetingen bij elkaar optellen.

  • De hoogte van de stootborden. Dit zijn de verticaal geplaatste borden op je dichte trap.
  • De maximale diepte van elke traptrede, gemeten aan de diepste kant.
  • De rondingen van de trapneuzen. De trapneus is het uitstekende deel van de traptrede.

Als je deze afmetingen allemaal bij elkaar optelt, weet je hoeveel stof je minstens nodig hebt om je trap te bekleden met tapijt. Koop altijd minimaal een meter extra stof, dan weet je zeker dat je genoeg tapijt hebt als je een fout hebt gemaakt. Dankzij de extra meter kan je kleine fouten herstellen zonder dat je opnieuw naar de winkel hoeft om meer stof te halen.

Het ondertapijt leggen

Begin met het ondertapijt. De functie hiervan is dat het geluids- en warmte-isolerend werkt, en het tapijt dat je erover heen legt langer mooi blijft. Deze snijd je op maat. Maak eerst een papieren mal. Het formaat van het papier bepaal je door het papier strak om de trapneus heen te leggen. Heb je geen rechte trap, waardoor je treden geen gelijk formaat hebben? Nummer dan iedere trede, zodat je weet welke mal bij welke trede hoort. Snij de zijkanten ruim uit en laat aan elke kant nog twee centimeter extra tapijt zitten.
Leg dan het uitgesneden ondertapijt op de traptrede en snijd daarna langs de randen van de traptrede het onnodige tapijt weg met een stanleymes. Breng dan met de lijmkam het tapijtlijm aan op het ondertapijt zelf en daarna ook op de traptrede. Als je dat gedaan hebt zet dan de onderkant en de randen van de trap vast met nietjes zodat het ondertapijt niet gaat verschuiven.

Het tapijt leggen

Maak opnieuw een mal van de traptreden, want de oude maten kloppen nu niet meer door het ondertapijt. Begin weer bovenaan en nummer alle mallen als je ongelijke traptreden hebt. Neem het nu ook weer ruim, aan alle kanten twee extra centimeter. Plaats daarna tapijtlijm op het ondertapijt. Plaats nu het uitgesneden tapijtstuk op de trede en klop met een hamer de zijkanten en de neus aan. Je kunt eventueel nietjes of spijkers plaatsen totdat de lijm hard is. Dat kan circa 24 uur duren. Heb je een dichte trap, herhaal dit proces dan nog een keer voor het beplakken van de stootborden. Daarna verwijder je alle rafelende draden met een schaar.
Let op: Houd er rekening mee dat je bij een open trap de rondingen van de trapneuzen twee keer moet rekenen: eenmaal voor de voorkant en eenmaal voor de achterkant van de open traptrede. Als je de gehele traptrede wilt bekleden, zorg dan dat je ook aan de onderkant de afmetingen hebt en ook hier ondertapijt aanlegt. Let er ook op dat je niet alleen een mal maakt van de bovenkant, maar ook een voor de onderkant. Om de onderkant goed vast te hechten kun je gebruik maken van een smalle PVC-strip, hierdoor blijft het tapijt beter op de trap zitten.

Hulp van een expert

Wil je je trap graag opnieuw bekleden met tapijt, maar wil je graag hulp om je trap strak te bekleden? Dan helpen onze trapspecialisten je graag om de trap mooi te bekleden met jouw uitgekozen tapijt. Dankzij ons landelijk netwerk van klusjesmannen ontvang je meerdere offertes van vakmannen bij jou in de buurt. Je hoeft alleen het contactformulier op de website in te vullen.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Valkenswaard, Vriezenveen, Boxmeer, Den Burg en Aalten.