Hoe bouw ik een tuinhuisje?

blogheader

Hoe bouw ik een tuinhuisje?

Een tuinhuis is nooit een overbodige luxe. Dit buitenverblijf gebruik je om al buitenmeubilair tijdens de koude maanden in op te slaan of als ruimte voor jouw hobby’s. Eigenlijk onmisbaar in het huishouden. Een tuinhuis bouwen is daarnaast niet moeilijk.

Denkwerk

Bedenk aan welke functionele eisen het tuinhuis moet voldoen. Wil je de ruimte gebruiken als opslagruimte, als kantoor of is het bedoeld voor jouw hobby’s? Stippel uit hoeveel ruimte je hiervoor nodig hebt en pas het ontwerp hier op aan. Met een bouwpakket zit je vast aan één ontwerp, maar krijg je wel een passende handleiding. Heb je zelf een prachtig ontwerp gemaakt en koop je alle onderdelen los? Dan geven onze experts je een handig stappenplan.

Het fundament

Markeer het gebied waar het tuinhuis komt te staan. Gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat de ondergrond recht ligt. Zo werken deuren en ramen probleemloos. Leg alle eventuele leidingen aan die onder het fundament moeten komen. Voor een tuinhuisje van maximaal 50 vierkante meter zijn (hard)houten palen geschikt. Hier heb je geen zware machines voor nodig en het geheel waterpas laten staan gaat probleemloos. Zorg met tegels en beton dat je ongeveer 25 centimeter scherp zand aantrilt met een trilplaat zodat de fundering niet wegzakt. Scherp zand bevat grovere korrels dan andere zandsoorten en valt dus makkelijker tussen de tegels.

De deur en wanden

Voor het hout dat je op de fundering plaatst, gebruik je materiaal dat zich aan alle weersomstandigheden aanpast. Dit is hardhout of geïmpregneerd hout. Bepaal eerst waar de deur en een eventueel raam komt te hangen. De deur plaats je na ongeveer vier balken. Houtskeletbouw is een handige techniek om wanden van tuinhuizen op te trekken. Daarnaast maak je het jezelf met deze methode makkelijk om het nieuwe buitenverblijf te isoleren. Met deze techniek bevestig je dampremmende folie aan ongeveer twee centimeter dikke latjes. Vervolgens monteer je regels op de latjes waar je het isolatiemateriaal tussen plaatst. Ook over dit materiaal plaats je het speciale folie. Bedek dit daarna met houten platen naar keuze. Leg hierbij de planken voor de wand vlak op de vloer en bouw de planken dan op. Zet het geheel rechtop en timmer de houtgewassen aan elkaar.

Het dak

De meest gebruikte constructie voor het dak is het zadeldak. Bij deze constructie werk je met losse sparren die bij elkaar komen op een nokbalk. De nokbalk is de snijlijn van twee dakvlakken. De sparren plaats je op dezelfde plekken als de staanders van de wanden, oftewel de zijpanelen. Gebruik de eerste spar als maat voor de anderen. Zo voorkom je dat de maat van de sparren telkens verandert. Het hoogste punt is bereikt en daarmee heb je een multifunctioneel pronkstuk in de achtertuin staan.

Hulp van een specialist

Laat je deze werkzaamheden liever over aan een expert? Of heb je nog vragen of de houtskelet- en zadeldakconstructie? Dankzij ons landelijk netwerk van specialisten is er altijd een kundig persoon bij jou in de buurt. Eindeloos wachten op contact is niet nodig. Vul het contactformulier op de website in en ontvang offertes voor een passend tuinhuisje.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Emmen, Leeuwarden, Venray, Hoofddorp en Houten.