Hoe leg ik vloerverwarming aan?

blogheader

Tips van een installateur: hoe leg ik vloerverwarming aan?

Vloerverwarming in je woning heeft meer voordelen dan je denkt; je hebt niet alleen geen last meer van koude voeten, ook hoef je de andere radiatoren niet meer op een hoge temperatuur te draaien. Vloerverwarming geeft namelijk voldoende warmte af voor de hele woonruimte. En zo bespaar jij weer op de stookkosten. Wil je nog meer besparen? Leg dan zelf de vloerverwarming aan. Onthoud wel dat dit alleen weggelegd is voor de klusser met affiniteit voor installatiewerkzaamheden.

De basis

Let in de eerste instantie goed op de vloer. Voor de aanleg van een vloerverwarming is er niet slechts één aanpak. Wil je graag de vloerverwarming aanleggen in een nieuwbouwwoning? Plaats deze dan voordat het beton gestort wordt. Het beton zorgt vervolgens dat de buizen goed op hun plek blijven liggen. Heb je een bestaande woning gekocht? Dan kun je de buizen in (laten) frezen. Daarnaast is het mogelijk om deze verwarming op de bestaande vloer aan te leggen zonder de leidingen in te frezen. Vraag eventueel een specialist om meer informatie wat betreft de mogelijkheden voor een vloerverwarming voor jouw woonruimte.

Twee soorten

Wat betreft een vloerverwarming kun je kiezen uit twee verschillende soorten: een elektrische vloerverwarming en een warm water vloerverwarming. Een elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt in combinatie met radiatoren in een kleinere ruimte zoals een werkkamer of een badkamer. Dit systeem wordt niet in het beton gelegd, maar op de vloer als een soort mat en is aangesloten op de thermostaat. Bij een warm water vloerverwarming hebben we het echt over leidingen diep in de grond. Deze zijn aangesloten op de cv-ketel of een warm waterpomp, waardoor koud water omgezet wordt in warm water.

Vloerverwarming aanleggen

Welke soort vloerverwarming je ook kiest, het is belangrijk om deze leidingen in een soort van slakkenhuis te plaatsen. Zo weet je zeker dat er geen groot verschil komt in de temperaturen op de vloer, maar wat dat betreft het oppervlak even warm wordt. De tweede vorm is een meander, dit is ook wel een soort van slang (denk aan het bekende spelletje ‘snake’, waarbij de slang zich kronkelt). Dit werkt net even iets anders, de vloer is niet overal even warm. Daarom is het ook meer geschikt voor bijvoorbeeld kantoren met slecht geïsoleerde muren of slaapkamers met grote ramen. Deze vorm begint met de aanvoer (het warmste punt) deze wordt dan aan deze koudere kant gelegd.

Houd verder rekening met de volgende punten:

  • Schaf voordat je begint de juiste leidingen aan. Laat je adviseren door een specialist welke leidingen het meest geschikt zijn voor de woonruimte. Vergeet ook niet de juiste afdekfolie mee te nemen zodat het beton niet gaat scheuren, of gebruik materiaal als piepschuim
  • Zorg voor een stevige afdekking van de vloerverwarming met in ieder geval een krimpnet
  • Draai altijd de kranen dicht voordat je de leidingen aansluit op het verwarmingssysteem

Neem geen risico!

Een vloerverwarming is geen eenvoudige klus. Houd er ook rekening mee dat wanneer je eenmaal start met de aanleg je ook te maken kan krijgen met lekkage in de leidingen. Neem daarom geen risico’s en schakel vanaf het begin af aan een specialist in. Zo weet je zeker dat alles goed en efficiënt verloopt. Bij ons bespaar je alsnog op de kosten, de specialisten uit ons netwerk hanteren zeer scherpe tarieven. Aarzel niet en schakel ons in via het contactformulier. Wij helpen je graag verder.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Maassluis, Enkhuizen, Sint-Michielsgestel, Haren en Halsteren.