Hoe leg je een vijver aan?
Tips van een tuinman: hoe leg je een vijver aan?
Er zijn verschillende manieren om je tuin op te leuken: zoek de ontspanning op door een prieel met een loungeset te plaatsen, kweek je eigen groenten in je moestuintje of maak een speelparadijs voor je kinderen met bijvoorbeeld een glijbaan en een schommel. Maar er zijn nog meer opties om je tuin op te leuken, zoals een vijver. Door middel van een paar stappen leg je deze vijver zelf aan.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk, ook in dit geval. Kijk van tevoren naar de weersverwachting van de komende dag. Gaat het regenen en stormen? Dan is het beter om deze klus op een andere dag uit te voeren. Regen zorgt uiteindelijk alleen maar voor een modderpoel bij het uitgraven van de grond. Het voorjaar is vaak het meest geschikte moment om een vijver aan te leggen. Je hebt niet alleen grotere kans dat het dan droog blijft tijdens het klussen, maar ook voor de planten is het de ideale tijd om te gaan groeien. Liggen er kabels op de plek waar de vijver moeten komen? Zorg dan dat de kabels eerst verlegd worden. Bij het uitgraven van de grond voor de vijver is het ook verstandig om altijd te kijken naar de stand van het grondwater te kijken. Indien er een laag water ligt, pomp je dit weg. Bij de bouwmarkt zijn pompen te huur voor dit soort klussen.
Voorgevormd of folie?
Het is mogelijk om bij de bouwmarkt een voorgevormde vijver aan te schaffen. Maar de vorm kan je natuurlijk ook zelf bepalen door middel van folie. Elke optie heeft zijn eigen werkwijze:
- Voorgevormd
Kijk goed naar de vorm van de vijver en graaf vervolgens een kuil, tien centimeter dieper dan de bak zelf. Vul deze tien centimeter op met vulzand, zodat de kuip stabiel ligt. Zorg ook voor ruimte aan de zijkanten en vul dit vervolgens ook weer op met het zand. Check daarna of alles waterpas is. Zorg voordat je de vijver gaat vullen met water voor een laag van zo’n vijftien centimeter vijveraarde, als stabiele basis en voeding voor de planten.
- Folie
Vijverfolie is op maat te bestellen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt. Zorg er daarnaast voor dat de vijver niet al te dicht in de buurt komt te liggen van bomen en grote struiken, de wortels zouden in de toekomst voor problemen kunnen zorgen. In dit geval is het ook mogelijk om een bouwtekening te laten maken, zodat je precies weet hoe je de vijver uit moet graven. Leg ook in dit geval een laag vulzand, zorg dat wortelen in de toekomst de vijver niet beschadigen door middel van een vliesdoek. Leg daarna de vijverfolie en verstevig de randen met zware objecten, zoals bakstenen, keien of grote planten.
Zet onze specialisten aan het werk
Wil je graag meer advies, of wil je de klus toch laten uitvoeren door een van onze specialisten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Binnen korte tijd ontvang jij offertes van onze experts bij jou in de buurt.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een slotenmaker?
De meeste mensen hebben niet vaak een slotenmaker nodig, maar op momenten dat je buitengesloten bent of wanneer een slot vervangen moet worden, is het essentieel om een betrouwbare professional in te schakelen. Helaas zijn er ook minder betrouwbare slotenmakers op de markt die misbruik kunnen maken van de kwetsbare positie waarin je je bevindt.…
Lees verderWat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?
Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…
Lees verderWat zijn de voordelen van een betonvloer?
Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…
Lees verderHoe verwijder ik zelf asbest?
Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…
Lees verderHoe behang ik een muur?
Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…
Lees verderWat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?
Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…
Lees verderHoe herken ik asbest?
Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…
Lees verderWelke vloer leg ik in mijn badkamer?
Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…
Lees verderHoe maak ik mijn zonnescherm schoon?
Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…
Lees verderDit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Brielle, Katwijk, Schijndel, Voorschoten en Noord-Scharwoude.