Hoe maak ik zonnepanelen schoon?

blogheader

Tips van een zonnepanelenspecialist: hoe maak ik zonnepanelen schoon?

Zonnepanelen zijn een waardevolle aanvulling en investering voor jouw woning. Maar misschien heb jij wel ondervonden dat jouw zonnepanelen niet meer zoveel energie opwekken als voorheen. De panelen zijn dan hoogstwaarschijnlijk niet meer schoon. In dat geval is het hoog tijd om ze eens goed schoon te maken. Het schoonmaken van zonnepanelen is niet een al te moeilijke klus. Maar er zijn wel een aantal factoren om rekening mee te houden. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Onze zonnepanelenspecialist legt het je uit.

Wanneer moet je zonnepanelen schoonmaken?

De meest geschikte tijd van het jaar om zonnepanelen schoon te maken is in het begin van de lente. Je zonnepanelen zijn op deze manier helemaal klaar om volop benut te worden in de zomer. Vuil en aanslag belemmeren de opname van energie. Je doet er daarom goed aan om regelmatig jouw zonnepanelen te inspecteren (circa twee à drie keer per jaar) en ze minstens twee keer in het jaar schoon te maken. Door geregeld schoon te maken zorg je ervoor dat jouw zonnepanelen altijd zonder gebreken functioneren, en niet te vergeten, dat je geen energieopbrengsten misloopt. Kortom het schoon houden van jouw panelen is van uiterst belang.

Hoe maak ik zonnepanelen schoon?

Regenwater spoelt een groot deel van de zonnepanelen schoon als deze zich op een schuin dak bevinden. Maar dan nog moet je plekken waar het water niet bij kan schoonmaken. Controleer de panelen altijd eerst op vogelpoep. Dikke klodders zorgen ervoor dat je rendement verliest. Denk in de eerste instantie ook altijd om jouw eigen veiligheid. Zorg bij het schoonmaken op een schuin dak bijvoorbeeld voor een valbeveiliging of harnas. Maak vervolgens de panelen schoon met een spons en lauw water. Als je de panelen wilt schoonmaken met een reinigingsmiddel moet je dit alleen doen met middelen die speciaal zijn gemaakt voor zonnepanelen. Andere bijtende middelen zorgen ervoor dat de panelen beschadigd raken.

Do's en don'ts

Begin pas met schoonmaken als je de installatie hebt uitgezet. Het is verstandig om dit te doen in de ochtend en bij bewolkt weer, in verband met hoge voltages die gevaarlijk zijn bij het onderhoud. Maak de panelen schoon als ze op normale temperatuur zijn (ze lopen namelijk wel op tot 80 graden).
Maak tijdens het reinigen nooit gebruik van werktuigen of middelen als schuursponsen (metalen Brillo), hogedrukspuiten en diverse schoonmaakmiddelen als allesreiniger of BioFair (waarin plantaardige suikers zijn verwerkt die schade aanbrengen). Deze veroorzaken krassen en andere beschadigingen. Ga ook niet zonder het gebruik van water te werk en zorg ervoor dat dit schoon water is. Vermijd agressieve en schurende middelen als ammoniak. Er zit namelijk een beschermende laag op de panelen die door deze middelen beschadigd raakt. En tot slot, leun niet op de panelen en raak de kabels en connectoren niet aan.

Hulp van een expert

Zijn jouw panelen niet schoon? Neem geen risico’s bij het schoonhouden van de zonnepanelen en het betreden van je dak. Wij beschikken in het hele land over diverse zonnepanelenspecialisten die jou graag helpen. Vul het contactformulier in en ontvang een vrijblijvende offerte.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Renkum, Huizen, Landsmeer, Franeker en Zevenbergen.