Hoe monteer ik een rolluik

blogheader

Tips van een rolluikspecialist: hoe monteer ik een rolluik?

Last van veel zon in je kamer? Sluiten de gordijnen niet goed? Of ben je ‘s nachts bang voor inbrekers en wil je je huis beter beveiligen? Een rolluik monteren is hiervoor de oplossing. Heb je al een rolluik aangeschaft of overweeg je om dat te doen? Onze rolluikspecialist legt je uit hoe je deze zelf aan een kozijn kan monteren.

Waarom een rolluik monteren?

Rolluiken zijn door de vele voordelen tegenwoordig zeer gewild en populair. Ze bieden niet alleen bescherming tegen inbraak, maar beschermen ook de ramen tegen slechte weersomstandigheden. Denk aan takken of ander rondvliegend puin tijdens een zware storm. Daarnaast bespaar je op je energiekosten. Een rolluik werkt isolerend en zorgt ervoor dat warmte binnen het huis blijft. En niet te vergeten, het houdt ongewenste zonnestralen tegen zodat je ook tijdens de nachtrust geen flitsende autolichten ziet verschijnen in je kamer.

Verschillende rolluiken

Er zijn drie verschillende soorten rolluiken: handmatige, elektrische en screens. Welke soort het beste bij jou past hangt af van je wensen en budget. Hou je van luxe en comfort en beschik je over een ruime portemonnee? Dan kun je kiezen voor een elektrisch rolluik. Wil je liever wat goedkoper uit zijn? Dan zou een luik met handmatige bediening of een screen een optie zijn.

Het monteren van een rolluik

Voor het monteren van een rolluik is het raadzaam om dit eerst te goed voor te bereiden. Controleer altijd eerst of alle onderdelen aanwezig zijn in het pakket dat je hebt aangeschaft. Een rolluik bestaat uit een aantal onderdelen: de omkasting, zij-geleiders, een bedieningsmechanisme, afdekdopjes en, niet te vergeten, de bijgeleverde schroeven. Afhankelijk van wat voor soort rolluik je wilt monteren is het handig om een steenboor bij de hand te hebben van 20 millimeter.
Nu je alles bij de hand hebt, ga je beginnen met monteren. Tip: zorg ervoor dat je monteert op een kleed. Op deze manier voorkom je beschadigingen tijdens het monteren.

  • Stap 1: Begin met het markeren waar de gaten geboord moeten worden. Op deze manier werk je nauwkeurig en weet je zeker dat de gaten zich op de juiste plek bevinden. Het mooiste is om deze +/- 15 centimeter van de buitenkant van de geleiders te markeren. Dit moet je op twee vlakke geleiders doen. Bij elke 40 centimeter die over is markeer je nog een gat af.
  • Stap 2: Nadat je de gaten hebt gemarkeerd, boor je met een doorsnee van 5 millimeter door de geleider.
  • Stap 3: De gaten aan de buitenkant van de geleider moet je met een doorsnee van 10 millimeter boren. Let erop dat dit de kant is die in het zicht komt. Deze gaten worden later afgedekt met afdekdopjes.
  • Stap 4: Daarna is het tijd om het gat van de bediening te markeren.
  • Stap 5: Nu ga je het gat boren voor de bediening dat je zojuist hebt gemarkeerd. De grootte van het gat hangt af van wat voor soort bediening je hebt aangeschaft. Voor handmatige bediening is dat 20 millimeter en voor elektrisch 10 millimeter. Het gat moet je boren waar de bediening zich bevindt.
  • Stap 6: Nu dien je het rolluik te monteren aan het kozijn. Controleer hierbij ook altijd of hij wel waterpas hangt. Schroef dan de schroeven door de gaten van de geleiders van het kozijn. Draai de schroeven goed aan en dek de gaten af met de afdekdopjes zodat de gaten niet meer zichtbaar zijn. Nu ben je klaar met het monteren en ophangen van een rolluik.

Hulp van een expert

Een rolluik monteren is niet zomaar een eenvoudig klusje. Bovendien moet het elektrische of handmatige bedieningspaneel vaak ook nog gemonteerd worden. Laat je het monteren liever over aan een expert? Onze rolluikspecialisten helpen je graag.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een slotenmaker?

De meeste mensen hebben niet vaak een slotenmaker nodig, maar op momenten dat je buitengesloten bent of wanneer een slot vervangen moet worden, is het essentieel om een betrouwbare professional in te schakelen. Helaas zijn er ook minder betrouwbare slotenmakers op de markt die misbruik kunnen maken van de kwetsbare positie waarin je je bevindt.…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Naaldwijk, Baarn, Hoorn, Delfzijl en Heiloo.