Hoe timmer ik een vogelhuisje?

blogheader

Tips van een timmerman: hoe timmer ik een vogelhuisje?

De herfst staat voor de deur en dat betekent dat je jouw tuin of balkon weer kan openstellen voor vogels die een lekker warm en veilig onderkomen zoeken. Voer de vogels lekker bij en geniet van hun bezoek. Misschien voelen de vogels zich zo thuis, dat ze het vogelhuisje in het voorjaar als broedplaats gebruiken. Een vogelhuisje timmer je eenvoudig zelf in elkaar.

Soorten vogels

Bedenk welke vogelsoorten je met het vogelhuisje wil aantrekken. Dit bepaalt namelijk de grote van de vliegopening. Houd rekening met een minimale opening van 28 millimeter voor de pimpelmees. De opening kan oplopen tot 50 millimeter voor een grote bonte specht. Informeer bij de vogelbescherming naar een geschikte vliegopening voor de vogelsoort die jij in gedachten hebt. Daarnaast is het verstandig om de vliegopening ongeveer veertien centimeter boven de bodem te zagen, zodat jonge vogels niet uit het nest vallen.

Benodigdheden vogelhuisje

  • Plank van eiken- of beukenhout
  • Zaag of cirkelzaag
  • Gatenzaag. Het formaat is afhankelijk van de vliegopening
  • Schuurpapier
  • Potlood
  • Hamer

Afmetingen vogelhuisje

Het vogelhuisje maak je van hout dat goede bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden. Eiken- of beukenhout is hier geschikt voor. Zaag een achterwand, voorkant, twee zijwanden, de bodem en het dak op maat.

Wil je bijvoorbeeld een vogelhuisje voor een pimpelmees maken, dan heb je een houten plank nodig van 150 centimeter lang en 15 centimeter breed. Deze zaag je op in de volgende stukken:

  • Achterwand: 45 centimeter lang
  • Bodem: 15 centimeter
  • Dak: 21,5 centimeter
  • Voorzijde: 20 centimeter
  • Zijkanten: maximaal 25 centimeter

Ga naar de website van de Vogelbescherming voor afmetingen van andere soorten vogelhuisjes.

Montage

Schuur alle planken glad met schuurpapier. In de voorkant zaag je een vliegopening met de gatenzaag. Het aantal millimeter van de gatenzaag is afhankelijk van de vliegopening. Zodra de vliegopening in de voorkant is gezaagd, bevestig je de zijwanden aan de achterwand met spijkers en een hamer. Daarna spijker je de voorkant aan de zijwanden en vervolgens bevestig je de bodem tussen de zijwanden. Ten slotte maak je het schuine dak vast aan het huisje.

De plaatsing

Plaats het vogelhuisje minimaal 150 centimeter boven de grond, bijvoorbeeld aan een boom. Op deze manier bescherm je hen tegen roofdieren zoals katten. Houd rekening met de richting waarin regen valt en waar de zon schijnt. Hang je het vogelhuisje aan een boom? Doe dit dan aan de noordzijde zodat de dieren hier de minste hinder ervaren.

Hulp van een expert

Wil je de vogels graag een mooi nestje geven waar ze zich thuis voelen, maar durf je niet zelf aan de slag te gaan met het timmerwerk? Als we toch voor je aan de gang gaan met een nieuwe schutting of tuinhuisje, dan helpen onze timmermannen je graag om toch te genieten van verschillende vogelsoorten op een geschikte plek in bijvoorbeeld jouw achtertuin. Dankzij ons landelijk netwerk van timmermannen ontvang je meerdere offertes van experts in eigen regio. Je hoeft alleen het contactformulier op de website in te vullen.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Wijchen, Nijkerk, Oldenzaal, Aalten en Winterswijk.