Hoe werkt een warmtepomp?

blogheader

Uitleg van een warmtepompspecialist - Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp, waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord of overweeg je om er binnenkort eentje aan te schaffen. Maar wat is dit nu precies voor een apparaat? Ben je benieuwd hoe een warmtepomp werkt en wat voor voordelen deze met zich meebrengt voor jouw woning? Onze warmtepompspecialist legt het je uit.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte opwekt en verplaatst. Het werkt energie op uit verschillende bronnen, zoals lucht en grondwater. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om jouw huis te verwarmen.
De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van je eigen koelkast. Sterker nog, een koelkast is ook een warmtepomp. De koelkast houdt je etenswaren gekoeld door middel van het onttrekken van warmte. Die warmte wordt onttrokken door een zwart rek buiten de koelkast, dat zich bevindt aan de achterzijde. Een warmtepomp verplaatst de warmte heen en weer, en gebruikt hiervoor een bepaalde vloeistof (koudemiddel).

Hoe gaat het in zijn werk?

Een warmtepomp werkt door middel van een condensator die bestaat uit een vloeistofcircuit met pompen en een expansieventiel. Dit gaat gepaard met twee warmtewisselaars. De verdamper zorgt ervoor dat de warmte van buiten naar binnen wordt gehaald. Door de condensator wordt de warmte vervolgens weer afgegeven. De werking bestaat uit drie fases: de warmte onttrekking, de compressie en de warmteafgifte.

Fase 1: warmte onttrekking

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vloeistof, waarvan de temperatuur lager ligt dan het gemiddelde kookpunt van de omgevingstemperatuur. Deze vloeistof onttrekt de warmte uit de buitenlucht. De verdamper zorgt er dan voor dat de vloeistof verdampt.

Fase 2: compressie

De verdampte vloeistof wordt in deze fase samengedrukt. Dit heeft als gevolg dat de warmte (temperatuur) omhoog schiet.

Fase 3: afgifte van warmte

De warmte wordt afgeven door de condensator die het vervolgens weer doorgeeft aan het boilervat. Dit zorgt ervoor dat de damp in het boilervat wordt afgekoeld. De damp wordt opnieuw gecondenseerd, wat resulteert in een gewone vloeistof. Deze vloeistof stroomt dan weer terug naar het expansieventiel en de verdamper. Dit proces herhaalt zich vervolgens weer.

De voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp heeft vele voordelen. Het zorgt bijvoorbeeld voor meer comfort in je woning. Is de temperatuur wat te laag? De temperatuur wordt dan automatisch verhoogd. En dat allemaal door de werking van één systeem, dat uiteraard een hoop energieverbruik bespaart. Er wordt namelijk maar gebruik gemaakt van één compressor die energie verbruikt. Daarnaast is de aanleg een investering: je maakt namelijk geen gebruik meer van gas voor de verwarming en haalt dit juist uit de lucht en aarde. Kortom, dit bespaart jouw een hoop geld in de komende jaren.

Hulp van een expert

Ben je enthousiast geworden over de werking en de voordelen van een warmtepomp en wil je nu zelf ook zo’n fantastisch apparaat? Wij beschikken over diverse warmtepompspecialisten die jou graag helpen met de installatie. Maar ook voor een offerteaanvraag of voor vragen kun je altijd contact opnemen.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Wateringen, Rijen, Wormer, Kaatsheuvel en Zeewolde.