Waarom kraakt mijn trap?

blogheader

Tips van een trappenmaker: waarom kraakt mijn trap?

Een trap die kraakt is buitengewoon vervelend. Je loopt immers dagelijks meerdere malen de trap op en neer. Met name ’s avonds is het storend voor de kinderen die al in bed liggen. Wil je zo zacht mogelijk de trap oplopen? Lees dan deze tips van onze vakman.

Wrijving in de constructie

De oorzaak van een trap die kraakt, is wrijving in de constructie. Hout is een product uit de natuur. Het reageert op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Na verloop van tijd hebben deze invloeden een werking. ‘Werken’ betekent het uitzetten van hout door vochtopname en krimp van hout door vochtverlies. Hierdoor ontstaat er speling tussen de onderdelen. De treden krijgen dan ruimte om te bewegen en dit wordt geactiveerd wanneer je op de trap loopt. Daardoor kraakt je trap.

De constructie

De constructie is de manier waarop het trapwerk is gebouwd. Je trap bestaat uit diverse onderdelen. Het deel waar je je voet op plaatst is de trede. De verticale planken tussen de treden heten stootborden. Hier kun je de voorkant van je schoen tegen ‘stoten’ zodat je voet niet onder de trede door schiet. Het stukje trede dat uitsteekt over de stootborden heet de neus van de trede. De zijkant van de trap waar de treden en stootborden zijn bevestigd, is de trapboom. Maar welk deel kraakt?

Ontdek waar het kraakt

Allereerst controleer je elke trede stuk voor stuk. Oefen druk uit op diverse punten van elke trede. Kraakt elke trede van je trap of zijn er slechts enkele boosdoeners? Controleer de treden en stootborden op zichtbare spleten. Tip: controleer niet alleen de zichtbare zijde van de trap, maar ook de binnenzijde (indien bereikbaar). Inspecteer vervolgens de trapboom langs de wand op kieren. Al deze onderdelen kunnen ten grondslag liggen aan het feit dat je opgang kraakt.

Versterk de constructie

Door de trapconstructie te versterken, verminder je de beweging tussen onderdelen. Het doel is om treden en stootborden strak te laten aansluiten op bevestigingspunten. Dit kan met houtlijm. Kraakt je trap nog steeds en wil je een meer solide oplossing? Kies dan voor het verbeterd vastschroeven of vastnagelen van alle krakende onderdelen. Meestal is een houten trap gemonteerd met spijkers en nagels. De reden hiervoor is hoofdzakelijk esthetisch. Nagels en spijkers zijn eenvoudiger te verzinken. Stootborden zet je bij voorkeur vast aan de niet zichtbare binnenzijde door middel van een balk of hoekverbinding. Dit zorgt voor versteviging tussen trede en stootbord, waardoor de trapconstructie minder kraakt. De ruimte tussen wand en trapboom vul je op door een wig te plaatsen. Het is echter wenselijker om de trapboom opnieuw te bevestigen aan de wand. Dit is een namelijk een duurzamere oplossing.

Hulp van een vakman

Nog belangrijk, meer spanning betekent niet altijd dat je trap niet meer kraakt. Wees daarom voorzichtig met het overdadig vastschroeven of -spijkeren van de trap. Wil je zeker zijn dat je je trap goed repareert? Of is een trede aan vervanging toe? Neem dan contact op met een trappenmaker van Superofferte en ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen bij jou uit de buurt.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Ridderkerk, Leek, Hoofddorp, Oisterwijk en Bergen.