Wanneer is een asbestinventarisatie verplicht? Tips een een expert

blogheader

Wanneer is een asbestinventarisatie verplicht?

Heb je net een huis gekocht en wil deze flink gaan renoveren? Of kan dat oude pand tegen de vlakte en wil je op dezelfde grond een modern kantoorpand gaan bouwen? Kijk dan goed naar het bouwjaar van dit gebouw. Is dit een datum van voor 1 januari 1994? Schakel dan een specialist in voor een asbestinventarisatie. In dit geval is het namelijk verplicht.

Waarom asbestinventarisatie?

Vroeger was men zich nog niet zo bewust van de gevaren van asbest. Daarom werd dit veelvoudig toegepast bij verschillende gebouwen en panden. Door de jaren heen is gebleken dat asbest juist gevaarlijk is voor de gezondheid. Bij de renovatie of sloop van een gebouw kunnen asbestvezels vrijkomen. Wanneer je een grote hoeveelheid vezels inademt, kan dit ernstige ziektes en stoflongen als gevolg hebben. Daarom is wettelijk bepaald dat er bij deze werkzaamheden bij gebouwen met een bouwjaar van voor 1 januari 1994 eerst asbestinventarisatie uitgevoerd moet worden.

Wat moet je doen?

Alleen bedrijven met een SCA 540-certificering mogen dit rapport opstellen. Zij zijn volledig op de hoogte van de aandachtspunten en alle eisen rondom veiligheid. Het is verplicht om de inventarisatie uit te laten voeren door bedrijven of specialisten met deze certificering. Wanneer je een verzoek indient voor een sloopvergunning en de expert is niet SCA 540 gecertificeerd, dan wijst de gemeente dit standaard af. Bij ons vind je de specialisten met dit keurmerk bij jou in de buurt.

Het rapport

Tijdens de inventarisatie kijkt de specialist in welke mate er asbest aanwezig is in jouw woning.
Dit onderzoek kan worden ingedeeld in drie verschillende types:

  • Type A
  • Dit is het lichtste onderzoek. Hier kijkt de specialist naar asbest wat direct zichtbaar is. Ook worden hiervan enkele monsters genomen voor verder onderzoek in een laboratorium.

  • Type B
  • Is er naar aanleiding van het eerste onderzoek verdere inspectie vereist? Dan gaat de specialist ook op zoek naar asbest wat je niet gelijk ziet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fundering.

  • Type 0
  • In dit geval kijkt de specialist naar in welke mate er asbest aanwezig is in het hele gebouw. Hierbij kijkt men niet alleen naar verschillende plekken in het gebouw zelf, maar wordt ook de lucht gemeten. Na dit onderzoek kan de specialist een asbestbeheersplan opstellen.

Onze specialisten zijn volledig op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom asbestinventarisatie. Dankzij ons landelijke netwerk is er altijd een expert bij jou in de buurt. Vraag vrijblijvend een offerte aan via het contactformulier.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een slotenmaker?

De meeste mensen hebben niet vaak een slotenmaker nodig, maar op momenten dat je buitengesloten bent of wanneer een slot vervangen moet worden, is het essentieel om een betrouwbare professional in te schakelen. Helaas zijn er ook minder betrouwbare slotenmakers op de markt die misbruik kunnen maken van de kwetsbare positie waarin je je bevindt.…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Zierikzee, Lemmer, Katwijk, Winschoten en Frankeker