Welke soort gevelreiniging werkt het best?

blogheader

Welke soort gevelreiniging werkt het best? Tips van een expert

De uitstraling van jouw woning of pand verbetert aanzienlijk en onderhoud draagt bij aan een langere levensduur van de gevel. Slecht onderhouden gevels brengen grote schade als scheuren met zich mee. Gevelreinigers bieden verschillende methoden aan om jouw gevel weer te laten stralen.

Chemische reiniging

Chemische reiniging wordt vaak gebruikt bij matige vervuiling zoals roetaanslag en verfresten. Met dit type reiniging brengen de specialisten een chemisch middel met een borstel of vernevelaar op de wand aan waardoor het vuil oplost. Voor de chemische middelen kies je uit een zure of een basische variant. De zure variant is geschikt voor baksteen en klinkers. Gebruik een basisch middel voor kalkzandsteen of natuursteen. De inwerktijd varieert tussen de 5 en 30 minuten. Vervolgens spoelt de specialist de gevels af met water. Met chemische reiniging is het ook mogelijk om oppervlakten te reinigen waarbij vervuiling niet diep is aangehecht. Ondanks dat gevelreiniging tot onderhoud behoort, moet je je houden aan landelijke milieueisen. Controleer dus altijd of een vergunning of ontheffing nodig is.

Stoomreinigen

Dit type reiniging gebruikt men bij lichte tot matige vervuiling zoals mos, algen of een klimop aan de gevel. Om te beginnen bevochtig je het oppervlak, daarna spuit je onder hoge druk tegen het oppervlak met een stoomgenerator. Dit apparaat verhit water tot 150 graden. Het water wordt aangevuld met chemicaliën of schoonmaakmiddelen. De stoom lost het vuil op en na behandeling spoel je de oppervlakte grondig af. Het voordeel van stoomreiniging is de zachte manier van reinigen (zonder hoge druk) waardoor je deze techniek toepast op meerdere ondergronden.

Gevel zandstralen

Reinig jouw gevel met zandstralen als alleen agressieve reiniging helpt. Denk hierbij aan graffiti of zware roetaanslag. De specialist plakt om te beginnen de ramen en deuren af en spuit vervolgens water gemengd met straalmiddel of zand tegen de bevuiling. Door middel van perslucht wordt de ondergrond als het ware gepolijst en tegelijkertijd verwijdert de perslucht het vuil. De specialist ruimt uiteraard het losgekomen vuil op. Deze reinigingsmethode wordt vaak toegepast op een ondergrond van sterke steensoort zoals baksteen en is alleen geschikt voor ondergronden waarbij het voegwerk nog in goede staat is.

Laserreiniging

Bij laserreiniging verdampt het vuil vanwege de hoge temperatuur van een geconcentreerde lichtbundel. De speciale laser beschadigt de ondergrond niet. Dit reinigingstype is voornamelijk effectief op licht gekleurde ondergronden omdat dit het laserlicht weerkaatst. Een nadeel hiervan zijn de hoge kosten. Laserreiniging is zeer geschikt voor historische gebouwen en kunstwerken vanwege de kleine kans op beschadiging.

Nevel- en vochtstralen

Nevelstralen zijn ook geschikt voor historische panden. Hierbij wordt een mengsel van zand en water op het vuil gespoten. Dit is in principe een mildere versie van zandstralen vanwege de minder harde straal. Voordelen van deze techniek zijn de kleine kans op schade door de lage druk en de toepassing op bijna alle ondergronden.

Bij vochtbestraling wordt een combinatie van zand en water of glasparels en kalk onder hoge druk op de ondergrond gespoten. Vul een reservoir (straalketel) met geschikt reinigingsmiddel. Bespuit vervolgens het oppervlak met reinigingsmiddel en waternevel. Dit is geschikt voor roetaanslag, graffiti en oude verflagen.

Schakel een expert in

Voor gevelreiniging ben je bij ons aan het juiste adres. Wil je er zeker van zijn dat je niet in de knoei komt met vergunningen? Onze reinigingsexperts zijn hier van op de hoogte. Vraag vrijblijvende offertes aan via het contactformulier en laat jouw gevel weer stralen door een specialist in de buurt.

Wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen?

Tips van een aannemer: wat zijn de voordelen van een casco woning bouwen? Waarschijnlijk ben je op zoektocht naar je ideale woning, je bent dan vast ook casco projecten tegengekomen. Dit houdt in dat je het karkas van een woning volledig af kan maken en verbouwen tot jouw droomhuis. Het is een grote klus om…

Lees verder

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Tips van een vloerspecialist: Wat zijn de voordelen van een betonvloer? Overweeg je om jouw woning binnenkort te voorzien van een nieuwe vloer? Is je oog gevallen op het aanschaffen van een betonvloer? Een betonvloer past mede door zijn tijdloze uitstraling in elk interieur. Benieuwd wat voor voordelen een betonvloer nog meer met zich meebrengt?…

Lees verder

Hoe verwijder ik zelf asbest?

Tips van een asbestverwijderaar: hoe verwijder ik zelf asbest? De kans is groot dat je tijdens een verbouwing asbest tegenkomt. Het kan bijvoorbeeld in schoorsteenpijpen of in het dak zitten. Er zijn veel regels en voorwaarden om zelf asbest te verwijderen, omdat deze stof gevaarlijk is. Asbest brengt gezondheidsrisico’s met zich mee als je deze…

Lees verder

Hoe bestraat ik mijn oprit?

Tips van een bestrater: hoe bestraat ik mijn oprit? Is jouw oprit toe aan een flinke opknapbeurt? Heb je net de hele oprit eruit en is hij toe aan een nieuwe bestrating? De oprit heeft dagelijks veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van jouw auto. Hierdoor worden na verloop van tijd vaak verzakkingen…

Lees verder

Hoe behang ik een muur?

Tips van een behanger: hoe behang ik een muur? Je huis verdient een nieuwe uitstraling en je hebt gekozen voor nieuw behang. Nu is de vraag: hoe behang je jouw muur? Onze behanger geeft je in dit artikel tips en een uitgebreid 8-stappenplan. Wat is behangen? Behangen is het aanbrengen van een decoratieve laag op…

Lees verder

Wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer?

Tips van een badkamermonteur: wat moet ik doen bij lekkage in mijn badkamer? Lekkage in jouw badkamer is knap vervelend. Je wilt dit zo snel mogelijk verhelpen, omdat het na langere tijd ernstige schade kan veroorzaken aan je woning. Daarnaast is het ook geen prettig gezicht, omdat door achterliggend vocht schimmel zichtbaar wordt. Wat moet…

Lees verder

Hoe herken ik asbest?

Tips van een asbestspecialist: hoe herken ik asbest? Heb je een huis op het oog? Of ga je verbouwen? Let dan op mogelijk aanwezig asbest. Het herkennen hiervan is niet gemakkelijk. Daarom lees je in dit artikel tips en aandachtspunten. Wat is asbest? Asbest is een overkoepelende naam voor zes verschillende mineralen. Deze natuurlijke producten…

Lees verder

Welke vloer leg ik in mijn badkamer?

Tips van een interieurspecialist: Welke vloer leg ik in mijn badkamer? De badkamer is de plek waarin je heerlijk wilt genieten en tot rust wil komen. De ideale badkamer is sfeervol en straalt rust uit. Dat gevoel dat je ervaart wanneer je de kamer betreedt, afgezonderd. Kortom, jouw eigen wellnessruimte. De vloer van een badkamer…

Lees verder

Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?

Tips van een zonweringexpert: hoe maak ik mijn zonnescherm schoon? Na je zonnescherm een zomer lang veel gebruikt te hebben is het weer hoog tijd om hem schoon te maken. Het warme weer en regen kunnen zorgen voor schimmels op het doek. Door het regelmatig schoon te maken gaat je zonnescherm langer mee, en zorg…

Lees verder

Hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning?

Tips van een alarmspecialist: hoe installeer ik een alarmsysteem in mijn woning? Ben je van plan om je woning en inboedel beter te beveiligen tegen ongewenste indringers door middel van een alarmsysteem? Een zeer verstandige keuze, aangezien inbrekers eerder geneigd zijn jouw woning over te slaan als zij merken dat er een alarmsysteem aanwezig is.…

Lees verder

Dit blog bericht is een antwoord op vragen die we kregen op de volgende pagina's: Assen, Lelystad, Nijmegen, Tilburg en Almelo.